Київ, вул. Дмитрівська, 9-11

Як вибрати ракетку для великого тенісу

Сьогодні великий теніс користується величезною популярністю. Цим видом спорту займаються люди різного віку: від дітей до пенсіонерів. Хтось грає в теніс, щоб насолодитися грою, хтось відволікається таким чином від трудових буднів, хтось просто зміцнює здоров'я, а хтось щодня тренується, наближаючись до заповітних перемог на турнірах. Але з якою метою ви б не займалися тенісом, без правильно обраної ракетки на вас можуть чекати деякі неприємності. Проаналізуємо ж все-таки на що слід звертати увагу при виборі ракеток (чи то професійні ракетки або моделі для любителів), які показники варто врахувати, а які є простою формальністю.

Спочатку подивимося, як позначаються параметри. Зазвичай на ракетці пишуться тільки основні характеристики: head size (площа струнної поверхні), weight (вага), balance (баланс) і length (довжина). Інші характеристики позначаються на ракетці рідко, вони зазвичай уточнюються у продавця. Тепер перейдемо прямо до вибору ракетки.

Ракетка для початківців 

Якщо ви тільки гравець-початківець у великий теніс або граєте тільки у вихідні, щоб отримати насолоду від гри, то надто занурюватися в характеристики ракеток не варто. Звернути увагу варто лише деякі показники.

Довжина ракетки:

Для дорослих гравців призначається ракетка завдовжки приблизно 69 сантиметрів. Є ракетки та більшої довжини, які служать для збільшення сили удару, але вони вимагають більш професійної гри, тому ракетки з великою довгою на аматорському рівні купувати не варто.

Площа струнної поверхні:

Початківцю спортсмену краще придбати ракетку з площею струнної поверхні не менше 670 кв. див. Оскільки ця ракетка буде найбільш зручною, оскільки вона згладжує неточності попадання м'яча в центр ракетки, а також зменшує напругу на суглоби.

Вага ракетки:

Завдяки ракеткам з великою вагою збільшується сила удару, але це дуже вплине на точність ваших попадань у корт. Тому, якщо ви не впевнені, що покладете будь-який м'яч у корт без особливих зусиль, краще грати ракеткою, вага якої не перевищує 275 грамів. Таку ракетку простіше розігнати і при цьому вона не буде сильно напружувати кисть. Зрозуміло, ви трохи зменшите силу удару, але для основи необхідно навчитися грати без помилок і лише потім посилювати потужність та швидкість польоту м'яча.

Ручка ракетки:

Вважають, що товщина повинна бути такою, щоб при обхваті ручки між пальцями і долонею була відстань близько 1,5-2 см. Однак слід все ж покладатися на особисті відчуття і зробити вибір ракетки, яку зручно тримати в руці, не напружуючи при При цьому занадто сильно кисть і пальці. При цьому довжини рукоятки має вистачати для того, щоб можна було взятися за неї одразу двома руками. Це може стати в нагоді, якщо ви будете застосовувати дві руки при ударі з бекхенду. Бекхенд - це удар, який виконується з не зручного боку, для правші - зліва, а для шульги - праворуч.

Вибір ракетки для професіоналів

Гравці, які вирішили займатися великим тенісом, професійно варто ретельно підійти до вибору ракетки. Тут варто враховувати свої переваги в грі і за допомогою ракетки підкреслювати свої плюси.

Площа струнної поверхні та жорсткість натягу струн. Збільшення площі струнної поверхні та зменшення жорсткості натягу струн призводить до збільшення сили удару, але при цьому знижується контроль над м'ячем. Тому професіонали обирають професійні ракетки з площею трохи більше 645 кв.см. і з жорсткішою натяжкою струн. Це покращує контроль м'яча, відбиваючи сильні удари, які завдає суперник.

Склад струн:

Струни поділяються на два основні види: натуральні та синтетичні. Натуральні виробляють із жил тварин, які завжди вважалися більш підходящими для гри. Але все ж таки з розвитком технологій виробництва синтетичних струн, струни з волокон нейлону практично припиняють поступатися натуральним струнам за своїми ігровими якостями. Також відмінністю синтетичних струн є більш доступна ціна і більша зносостійкість. Через це велика кількість спортсменів віддають перевагу струнам синтетичного виробництва.

Схема натяжки струн

Ця схема є числом поздовжніх і поперечних струн в ракетці. Кількість струн пишеться через дріб, де перше число означає поздовжні струни, а друге – поперечні. Від кількості струн залежить жорсткість струнної поверхні. Чим більше струн, тим жорсткішою буде поверхня і навпаки. Ширина обода впливає розмір ударного плями. Ударна пляма – це ділянка в центрі струнної поверхні, якою найкраще бити по м'ячу. Чим більше буде ширина обода, тим більше буде і ударна пляма, але при цьому погіршаться аеродинамічні характеристики ракетки. Тому профі рекомендуються ракетки з шириною обода не більше 2-х сантиметрів.

Вага ракетки:

Як уже відомо, вага ракетки позначається на силі удару. Професіоналу потрібно вибирати ракетку вагою понад 310 грамів. Така вага ракетки допоможе зміцнити кисть, а також посилить силу удару.

Баланс ракетки

Для того, щоб визначити баланс ракетки необхідно покласти її центром на вказівний палець так, щоб ручка була з одного боку, а голова ракетки з іншого. Якщо ракетка зберігає рівновагу, то баланс ракетки центром. Якщо є відхилення у бік голови чи ручки, то баланс у голову чи ручку відповідно. Ракетка з балансом у голову більше підійде гравцям з манерою гри. А якщо ж ви віддаєте перевагу більш спокійній грі, то краще купити ракетку з балансом в ручку. Ракетки з балансом у центрі є більш універсальними та підходять гравцям, які вміють змінювати стиль гри залежно від ситуації на полі.

Ми пропонуємо
LiveUp Sliding Disc 17 см Black-Orange (LS3360) Диски для ковзання
Head Extreme Jr. 25 Дитяча тенісна ракетка
Head IG Speed Jr. 25 Дитяча тенісна ракетка
Head Radical Jr. 25 Дитяча тенісна ракетка
Speedminton Set S600 Набори для спідмінтону
Speedminton Set S700 Набори для спідмінтону
Speedminton Set S900 Набори для спідмінтону
Butterfly Glayzer Накладки для ракетки